04.09.2023

Silnice mezi Hrádkem a Ústí nad Orlicí je zhruba po dvou a půl letech otevřená

Silnice mezi Hrádkem a Ústí nad Orlicí je od včerejška po dvou a půl letech opět otevřená. Zbývá dokončit některé úpravy, které nebrání dopravnímu provozu. Její oprava byla složitá, protože se v místě sesouval svah. Komunikace je nejkratší spojnicí na dálnici D35. ČTK to řekl hejtman Martin Netolický.

Práce měly trvat kratší dobu, prodloužila je sanace svahu. Sesouval se kvůli kumulaci vody v podloží. Nakonec se podařilo stabilizovat svah nad i pod komunikaci ve směru na Kerhartice, místní část Ústí nad Orlicí.

"Původně relativně jednoduchá oprava se zkomplikovala výraznými posuny svahu v délce 350 metrů nedaleko křižovatky s místní komunikací na železniční stanici Ústí nad Orlicí a Kerhartice. Podle geologů a statiků bylo nutné realizaci díla zastavit. Následně probíhala měření, sondáž svahu na uvedeném úseku, hledání příslušné smykové plochy a následně přeprojektování, stabilizace svahu a dokončení modernizace vozovky," řekl hejtman.

Silnice je pro místní důležitá. Lidé, kteří míří z Ústí nad Orlicí, ji využívají při cestě na D35. Denně po komunikaci projede téměř 7000 aut. Tříkilometrový úsek kraj stavěl na dvě etapy. Původní vozovka byla poničená, nevyhovující byly krajnice. Podél vede nová gabionová zeď, která bude vozovku chránit před případným sesuvem svahu.

Investice za 72 milionů korun bez DPH je součástí modernizace patnáctikilometrového úseku Choceň a Ústí nad Orlicí, hejtmanství ho opravovalo od roku 2011. Část mezi Hrádkem a Ústím byla poslední.

 

Zdroj: dnoviny.cz