20.11.2023

Slovákům došla trpělivost a blokovali ukrajinský přechod. Chráníme trh, tvrdí

Slovenští dopravci ve čtvrtek odpoledne na hodinu zablokovali silniční hraniční přechod s Ukrajinou ve Vyšném Nemeckém. Stejně jako jejich polští kolegové požadují obnovení vydávaní povolení pro jízdu ukrajinských kamionů v EU. Informaci poskytl předseda Unie autodopravců Slovenska (UNAS) Stanislav Skala, která protest na hraničním přechodu Vyšné Nemecké/Užhorod zorganizovala.

Slovenské ministerstvo dopravy informovalo, že se na nejbližším jednání ministrů zemí evropského bloku Bratislava pokusí co nejdříve otevřít možnost opětovného zavedení povolenek pro ukrajinské dopravce. „Ukrajinci nám berou práci, jezdí za nižší cenu. Každý si chrání svůj trh,“ řekl Skala. Dodal, že další případná akce slovenských dopravců vůči levné ukrajinské konkurenci bude záviset na reakci Evropské komise a slovenských úřadů.

UNAS v minulosti stála za opakovanými blokádami také hraničních přechodů Slovenska s Českem; například loni organizovala protesty na hranicích ve snaze dosáhnout přechodného snížení spotřební daně z pohonných hmot a mýtného.

„Výhradám slovenských dopravců rozumíme, protože pro ukrajinské dopravce neplatí tak přísné podmínky jako pro dopravce registrované v Evropské unii. To nepochybně zvyšuje jejich konkurenceschopnost, která byla v minulosti snižována právě počtem povolenek,“ uvedl slovenský ministr dopravy Jozef Ráž.

O ničem nevíme

K situaci v pohraničí se vyjádřila také pohraniční stráž Ukrajiny, která na sociálních sítích uvedla, že nikdo ze slovenské strany je nekontaktoval a ani jim blokádu hraničního přejezdu nenahlásil.

Polští autodopravci začali protestovat na hraničních přechodech z Polska na Ukrajinu již minulý týden, což v příhraničí vedlo k vytváření dlouhých kolon. Část dopravců následně začala jezdit přes Slovensko, to zase způsobilo fronty kamionů před hraničním přechodem Vyšné Nemecké/Užhorod, který je pro kamiony jediným přechodem mezi Slovenskem a Ukrajinou.

Podle slovenského ministerstva dopravy platí v EU do konce prvního pololetí příštího roku dohoda, že ukrajinští dopravci nemusejí při cestách v EU disponovat přepravními povoleními. To podle Bratislavy způsobilo nárůst počtu ukrajinských kamionů na území unie.

Slovensko chce, aby EU zahájila debatu o dřívějším než nyní předpokládaném termínu obnovení systému vydávání povolení pro ukrajinské dopravce. Slovenské úřady také provedly kontroly řidičů ukrajinských kamionů, vážnější porušení předpisů podle ministerstva dopravy ale nezjistily.

 

 

Zdroj: idnes.cz